Spindeltrapper – Pladsbesparende og effektiv

En spindeltrappe er karakteristisk på dens konstruktion og den centralt placerede stamme, som har kaldenavnet ”spindlen” og hvorpå trinene er monteret.

Derudover er spindeltrappen kun udstyret med ét gelænder, fordi man kan benytte centerstammen  som støttepæl.

Man kan dertil i grovetræk sammenligne en spindeltrappe med en centertrappe, da de begge snor sig op af den såkaldte ”spindel”. Men hvis man spørger en ekspert, så er der langt flere mekaniske anordninger forbundet med en spindeltrappe. Da han vil hævde, at en centertrappe er en bred betegnelse for flere typer af trapper, der snor sig, deriblandt vindeltrappen.

En spindeltrappe er, ligesom en vindeltrappe, pladsbesparende og giver mulighed for effektivt at kunne udnytte gulvpladsen.

Selve trappen er opbygget af centerstammen i midten, hvor trinene er fastmonteret. På trinene er der monteret håndlister og balustre (pinde som forbinder trin og håndliste) og som tilsammen udgør et gelænder. Dertil ser man ofte, at trappen er udsmykket med dekorative udformninger, hvad end den er af træ eller metal.

En spindeltrappe på specialmålSpindeltrappe

Spindeltrappen kan som de fleste andre trapper skræddersyes, så de passer ind i kundes mål. Derfor er det en god idé at ringe til forhandleren og derigennem blive guidet til den helt rigtige trappe. Opstillingen af trappen kan for nogle virke uoverskueligt, og derfor er det nærliggende at få en håndværker til at udføre arbejdet. Men alt dette kan de fleste forhandlere også være behjælpelige med og de vil sørge for, at det enten bliver én af deres egne håndværkere eller én fra netop kundens eget lokalområde.

Historien bag en spindeltrappe

Spindeltrappen blev i middelalderen opført af sten og brugt i tårne. Da man dengang ville beskytte sine ejendele og rigdomme, havde man gjort det besværligt for fjenden at angribe – man havde nemlig af strategiske årsager vendt trappens retning, så den gik med uret (fra den opadstigendes synspunkt). På den måde havde den angribende (og ofte højrehåndede) en ulempe, da han ikke havde et genlænder at holde fast på, men derimod skulle støtte sig op af spindlen.

Læs mere om spindeltrapper og bestil direkte fra Stigefabrikken.dk her.