Rengør og vedligehold dine trætrapper

Når du skal rengøre din behandlede trætrappe, rådes du til at tørre trappen af med en hårdt opvredet klud.

Rengøring og vedligeholdelse af trætrapper

Rengør og vedligehold dine trætrapper

Hvis du ønsker at give trappen en smule pleje efter rengøring kan du eventuelt anvende en natursæbe, enten hvid: til de lyse træsorter (aks, eg, fyr etc.) eller natur: til de mørkere træsorter (teak, valnød, mahogni etc.) Sæben er to i én og har dermed to funktioner: den rengører trappen samtidig med at den beskytter – så træoverfladen er mere modstandsdygtig.

OSB! Brug ikke sæbespåner til arbejdet, da det kan udtørre træet.

Grundrengøring

Hvis trappen skulle være blevet meget snavset eller hvis det bare er lang tid siden den sidst har fået en omgang, bør du rengøre med trærens, enten med hvid eller natur (opblandet vand). Trærensen går nemlig ind og genopretter den beskyttende overflade. (Se blandingsforholdene på etiketten.)

Hvis du ønsker ydermere at give din trætrappe en lakpleje, fås den både i en mat eller blank udgave (lakplejen kan bruges til alle træsorter, hvis ikke står det på etiketten.) Men inden du påfører lakplejen skal du først have rengjort med trærens. Derefter kan du påbegynde din lakering. Lakken påføres i et tyndt lag (hvis kluden bliver beskidt, skylder du den blot i vand og vrider den hårdt op og fortsætter arbejdet.)

OBS! Det er ikke nødvendigt, at du sliber trappen før lakeringen, da lakken er selvfjernende og der dannes derfor ikke noget tykt laklag på overfladen.

Pletfjerning

Har du en indgroet eller vanskelig plet på din trætrappe, kan du bearbejde pletten med træpletfjerner. Det eneste du skal er at spraye direkte på pletten og lad det sidde i et øjeblik. Derefter kan du tørre af med en hårdt opvredet klud og fjerne det overskydende.

Hvis en væske eller andet snavs er groet langt ned i træet, kan du fjerne det, ved at slibe let med et groft sandpapir. Derefter anbefales det, at du polerer, med korn 320, for at opnå et flot og jævnt resultat.

I nogle situationer kan det være nødvendigt at bruge plejeolie eller plejepasta, men inden da skal du have rengjort med trærens. Derefter skal du være 100% sikker på, at trappen er tør for olie. Til sidst kan du endelig påføre plejeolien eller –pastaen og til det bruges en klud, hvor du polerer –olien eller plejepastaen ind i træet.

OBS! Olieklude, svampe og polerepad etc. bør enten lægges i vand, i lufttæt beholder eller brændes efter brug, da der risiko for selvantændelse. Anvend derfor bomuldsfrie klude til arbejdet.

Læs mere her og bliv guidet gennem rengøringen og vedligeholdelsen af din trætrappe.